Sportverenigingen stellen accommodaties open voor Open Club Zomerspelen

‘Als je denkt dat je sporten niet leuk vindt, moet je dit echt proberen’

DIDAM – Open Club De Nevelhorst houdt voor het tweede achtereenvolgende jaar de Zomerspelen. Waren de activiteiten vorig jaar alleen nog op de jeugd gericht, nu kan iedereen in Montferland zes weken lang sporten of bewegen op diverse locaties in Didam. Een aantal verenigingen stelt hiervoor haar accommodaties open.

“Samen met de deelnemende sportverenigingen, Welcom en de gemeente bieden we een uitgebreid programma voor jong en oud”, vertelt Open Club-coördinator Rob Giesen. “Voor de jeugd van 6 tot en met 14 jaar zijn dat activiteiten, verzorgd door sportbegeleiders vanuit de open club. Daarnaast hebben we de Open Club Sportpas voor iedereen vanaf 12 jaar, waarmee er in de zomervakantie vrij kan worden gesport op verschillende locaties.”

Hier worden de deelnemers welkom geheten en wegwijs gemaakt door gastheren- en vrouwen, maar maken zij hun eigen trainingsprogramma. In de turnhal van Margriet kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van diverse toestellen, bij DVC’26 staan het voetbalveld en skills court ter beschikking en Tennisvereniging Didam stelt haar park open om te tennissen en padellen.

OldStars
“Voor 55-plussers bieden we daarnaast nog drie begeleide activiteiten aan”, zegt Giesen. “Zij kunnen tijdens de Zomerspelen kennismaken met OldStars sport- en beweegactiviteiten als Combi-fit, Running en Tennis, waarbij plezier met elkaar maken centraal staat. Onze grote doelstelling is om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. Daarom creëren we samen met de sportverenigingen een aanbod voor niet-leden in de zomer en investeren we daarmee in nieuwe doelgroepen. Als je denkt dat je sporten niet leuk vindt, moet je dit echt eens proberen.”

De OldStars sporten zijn eveneens toegankelijk voor mensen met een mindere gezondheid. “We passen de activiteiten zo aan dat iedereen mee kan doen. Ook de turnhal van Margriet is uitermate geschikt voor mensen die denken dat ze niet meer kunnen sporten. Je hoeft zelfs niet te sporten, bewegen is al heel belangrijk, en dat kun je volop bij Margriet. Bovendien ligt de hal vol met zachte matten en een valmat, die de kans op blessures zeer klein maken.”

Nevelhorst Games
De Nevelhorst Games vinden van iedere week op dinsdag, woensdag en donderdag plaats en bestaan uit een ochtend- en middagprogramma voor 6 tot en met 14-jarigen. Zij maken spelenderwijs kennis met sporten als voetbal, tennis, freerun, basketbal en turnen. Op de maandagen en vrijdagen worden er clinics gehouden voor de jeugd, waarbij er eveneens diverse sporten aan bod komen.

Nieuw dit jaar is dat er ook activiteiten plaatsvinden in openbare ruimtes. “Er wordt gebruik gemaakt van het Cruyff Court aan de Marsweg en het plein en park bij de markthal”, vertelt Giesen. “De sportaccommodaties zijn overdag op bepaalde uren gereserveerd door de open club.”

Kosten
De Open Club Zomerspelen worden gehouden van 27 juli tot en met 2 september. Meedoen aan de Nevelhorst Games kost 5 euro per dagdeel. Tussen het ochtend- en middagprogramma is het bovendien mogelijk om kinderen te laten overblijven en lunchen. Voor een Open Club Sportpas betalen 12 tot en met 18-jarigen 15 euro voor zes weken. De kosten voor een sportpas voor volwassenen zijn 25 euro, 55-plussers krijgen voor die prijs ook nog drie begeleide activiteiten. Meer informatie en het volledige programma staan op de website van Open Club De Nevelhorst (link).

Vorig jaar konden de kinderen tijdens de Open Club Zomerspelen ook sporten bij Tennis Vereniging Didam. Foto pr