Aftrap jubileumjaar Dösvlègels

BEEK/LOERBEEK – Voor carnavalsvereniging de Dösvlègels vond zaterdag 11 januari de aftrap plaats van het jubileumjaar. De carnavalsvereniging bestaat in 2013 55 jaar en de dansgarde 44 jaar.

55 jr fotoTijdens de feestavond in ’t Heuveltje zongen de Old Prinsen, Bianca Meurs en Zeb Hansen het vlègellied. Verder werden het vlègeldrankje en de vlègelvlag gepresenteerd. De avond werd geopend door de voorzitter van de Dösvlègels, Pascal Verberkt. Daarna was het woord aan de voorzitter van de jubileumcommissie, Robert Krauts. Hij vertelde hoe het jaar 2014 er voor de Dösvlègels uit gaat zien.

“We starten het jaar traditioneel met ons Prinsenbal, waar de Prins bekendgemaakt wordt. Het grote carnaval wordt geopend met het Olde Wievenbal op 27 februari. Op vrijdag 28 februari vinden het Schoolcarnaval, de Jeugddisco en het Wagenbouwersfeest plaats. Zaterdag en zondag is het grote carnavalsfeest met aansluitend op de maandag Rosenmontag. Tal van wagens, groepen en individuen trekken dan weer door ons Vlègeldarp. Dinsdag is het dweilen en woensdag sluiten we het grote carnaval af met Haringhappen.”

Vlègelslag
Het klapstuk van het jaar voor de Dösvlègels vindt plaats op 28 mei, de dag voor Hemelvaart, wanneer er ’s avonds een verbroederingsavond is in een grote tent. Op Hemelvaartsdag wordt het evenement Vlègelslag gehouden. Een dag vol activiteiten voor jong en oud, die vooral in het teken staan van ‘vlègelspellen op de boerderij’.

“Op 14 november wordt het jubileumboek aangeboden aan de carnavalsvereniging”, vervolgde Krauts zijn verhaal. “Op 15 november gevolgd door de Pronkzitting. Het jubileumjaar wordt afgesloten op zondag 16 november met een receptie voor genodigden.”

Vlègelvlag en -drankje
Om het dorp voor alle jubileumactiviteiten feestelijk te versieren, hebben de Dösvlègels een vlègelvlag laten maken, die gekocht kan worden via Facebook, de website van de Dösvlègels en een aantal verkoopadressen. De vlag is te koop voor 11 euro. Het vlègeldrankje kan gekocht worden op alle carnavalsdagen, de dag voor Hemelvaart, Vlègelslag en natuurlijk tijdens de Pronkzitting. Bestellingen kunnen vanaf 1 februari doorgeven worden aan het secretariaat en via de website van carnavalsvereniging de Dösvlègels. De vlègeldrankjes zijn in verpakkingen van tien stuks te koop en kosten 2 euro per stuk.

Passe-partout
Dit jubileumjaar wordt er voor het eerst gewerkt met een passe-partout. Drie dagen carnaval vieren, waarbij de entree per avond 8 euro is. Koop je echter een passe-partout in de voorverkoop dan betaal je slechts 18 euro voor de hele passé-partout. De vlègelvlag, het vlègeldrankje en de passe-partout zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij secretaris Marcel Derksen, penningmeester Martijn Jansen, voorzitter Pascal Verberkt en de Regiobank aan de St. Martinusstraat 11 in Beek.