Aanleg padelbanen nu al een succes voor Tennisvereniging Didam

DIDAM – Tennisvereniging Didam neemt zaterdag de twee nieuwe padelbanen officieel in gebruik. De komst van de racketsport lijkt nu al een succes. Voor de eerste lessen en clinics schreven zich tachtig mensen in. Ook meldden zich de afgelopen maanden meer dan tachtig zomerleden bij de vereniging aan.

“Veel van die zomerleden hebben zich ingeschreven vanwege de komst van de padelbanen”, weet voorzitter Eric Jansen. “Zij zien het padellen bijvoorbeeld als een mooi alternatief voor squash. Ik hoop dat we van die tachtig zomerleden in januari toch zeker zestig nieuwe leden overhouden. Dan hebben we één van onze doelstellingen, het laten groeien van onze vereniging, al bereikt.”

Met de aanleg van de banen werd op 16 augustus gestart. Vorig weekend zijn de kunstgrasmatten van zand voorzien en zijn de netten geplaatst. “Maandagavond waren de eerste lessen”, vertelt Carlo Scheerder namens de padelcommissie, die verder bestaat uit Daan Jansen, Maarten Rabeling en Klaas Jansen.

“We hebben een actie waarbij mensen voor 75 euro vier lessen en een nieuw padelracket krijgen. Met die rackets heeft Padeldiscount ons ontzettend gematst”, zegt Daan Jansen. “Daarnaast kun je je opgeven voor een clinic. De actie stopt na 100 aanmeldingen. Tot nu toe schreven zich al 80 mensen in. Sinds maandag is het ook mogelijk om een baan af te hangen. Begin 2021 krijgen we hiervoor een nieuw pasjessysteem, waarmee niet-leden ook een tennis- of padelbaan kunnen afhuren.”

Padelles
Donderdagmorgen kregen Cor Jansen, Theo Benning, Stef Kobesen en Antoon Lenderink hun eerste padelles van padeltrainer Ton Sie. Lenderink (77) is daarmee de oudste padeller bij TV Didam. “Het is een leuk spelletje”, vindt hij. “Maar ook wel moeilijk. Vooral als de bal tegen het glas komt. Daarbij zijn de regels anders dan bij het tennis. Ik speel al veertig jaar tennis bij de vereniging en padel is een mooie aanvulling, vooral voor jongeren. Al is het voor ons ook goed om te blijven bewegen.”

Cor Jansen beaamt dat. Hij is de enige van de vier padellers die niet tennist. “Dit is echt super om te doen. Als je op de baan staat, ben je helemaal met het spelletje bezig en vergeet je alle zorgen.”

Populariteit
Padel is een combinatie van tennis en squash en wordt gespeeld in een kooi met glazen wanden, die kunnen worden gebruikt om de bal terug te spelen. De sport komt uit Mexico en is vooral in Argentinië en Spanje heel populair. In Spanje is het zelfs de grootste sport na voetbal. Maar ook in Nederland is padel de snelst groeiende racketsport.

“We zijn onlangs in Veghel geweest, waar ze inmiddels vier padelbanen hebben”, vertelt Maarten Rabeling. “Daar hebben ze zelfs twee banen op het centercourt aangelegd, een echte eyecatcher. In Brabant is de sport sowieso heel populair. De tennisverenigingen blijven er groeien, met name door het padellen.”

Om die reden liet ook Tennisvereniging Didam twee banen aanleggen. “We willen als vereniging graag doorgroeien en vernieuwen”, vertelt Eric Jansen. “Door middel van een breder en uitdagender aanbod van activiteiten verwachten wij die groei te realiseren. Als we niks doen, daalt ons ledenaantal en dat is funest voor de vereniging. Nu gaan we weer richting de 400 leden en die zijn nodig om gezond te blijven.”

Baan huren
In deze regio is TV Didam één van de weinige verenigingen die padel aanbiedt. Vorig jaar werden er wel twee padelbanen in Doesburg geopend, maar verder liggen de dichtstbijzijnde banen in Velp en Arnhem. Het padellen is daarom, net als in Doesburg, ook toegankelijk voor mensen van buiten de vereniging.

“Zij kunnen straks op de KNLTB-website via padelboeker.nl en tennisboeker.nl een baan huren”, legt Klaas Jansen uit. “Mensen kunnen dan met een pasje en een code de poort openen. Deze code is geldig voor de tijd dat je de baan hebt geboekt en wordt volledig geïntegreerd met ons eigen afhangsysteem.”

Jeu-de-boules
Naast de twee padelbanen zijn er op het sportpark van de tennisvereniging eveneens jeu-de-boulesbanen aangelegd. Ook komt er nog een extra terras en worden de jeu-de-boulesbanen verlicht, zodat er ook ’s avonds kan worden gespeeld. Scheerder: “Het padellen en jeu-de-boulen gebeurt aan de andere kant van het park, dat wordt gescheiden door een fietspad. Hier willen we nog een natuurlijke overloop maken, zodat het één geheel wordt. Omdat padel een mooie kijksport is, richten we naast de banen een tweede terras in.”

Het idee was om het geheel zaterdag 17 oktober officieel te openen met een aantal demonstratiewedstrijden en een borrel. Vanwege de coronamaatregelen is dit echter niet mogelijk. “We knippen zaterdag wel een lintje door, maar doen dat in klein gezelschap”, zegt Jansen. “Verder willen we de leden wat partijtjes laten spelen. De feestelijke opening schuiven we, net als de viering van ons 50-jarig jubileum, op tot het allemaal wel weer kan.”

De padelcommissie, met v.l.n.r. Klaas Jansen, Daan Jansen, Carlo Scheerder en Maarten Rabeling, op de nieuwe padelbanen. Foto Yvon-Cheryl Scholten