Via ’t Dieksepad van Oud- naar Nieuw-Dijk

DIDAM – Aan de Fluunseweg is zaterdag ’t Dieksepad en het nieuwe bruggetje geopend. Daarmee is er een nieuwe verbinding tussen Oud- en Nieuw-Dijk gecreëerd. “Sinds de opening van de rondweg was het lastig om vanuit de buurtschap in het kerkdorp te komen”, vertelt Xaf Hendriksen. “Nu is er voor wandelaars en fietsers weer een doorgaande weg.”

Frank Wissink, Tanja Loeff en Xaf en Mimi Hendriksen samen met de schutters van Oud- en Nieuw-Dijk op de nieuwe brug. De brug verbindt het kerkdorp weer met de buurtschap, letterlijk en figuurlijk.

Met de aanleg van de Zuidelijke Randweg in Didam werd de Fluunseweg aan één kant afgesloten. Het verkeer kon de doodlopende straat sindsdien alleen nog vanaf de Haaghweg inrijden. Toch wisten veel fietsers en wandelaars nog een gaatje in de afrastering te vinden. Ze reden en liepen zo echter wel over de grond van Xaf en Mimi Hendriksen, die aan het einde van de Fluunseweg tegen de randweg wonen.

“Dat vonden we niet erg, maar toen de gemeente Montferland bij ons kwam met de vraag of ze de weg weer open mochten doen voor fietsers en wandelaars, stonden we niet echt te juichen”, vertelt Xaf Hendriksen. “Het wonen aan een doodlopende weg geeft veel voordelen en die willen we eerlijk gezegd niet kwijt. Bovendien is een deel van de grond aan de overkant van de Fluunseweg ook van ons.”

Samenwerking
Hendriksen deed de gemeente daarom een ander voorstel om een nieuw fiets- en wandelpad aan te leggen aan het begin van zijn grond, dat de Bievank- en Fluunseweg weer met elkaar verbindt. “Daaruit is een mooie samenwerking met de gemeente en het waterschap ontstaan”, zegt Hendriksen. “De sloot, waar het bruggetje overheen ligt, is namelijk van het waterschap.”

Het bruggetje en schelpenzandpad werden door Xaf en Mimi aangelegd. Zaterdag werd het geheel in het bijzijn van alle betrokkenen overgedragen aan de gemeente Montferland. “Het is mooi dat we op deze manier samen dingen kunnen oplossen”, zei wethouder Tanja Loeff-Hageman, nadat ze het naambord van ’t Dieksepad samen met Xaf Hendriksen had onthuld.

Symbolisch
Bij de opening waren ook de besturen van de schutterijen St. Isidorus Oud-Dijk en St. Antonius Nieuw-Dijk aanwezig. De brug heeft namelijk ook een symbolische functie. “Het bruggetje is een welkome aanvulling in de verbinding en de steeds hechter wordende samenwerking tussen Oud- en Nieuw-Dijk”, vindt Hendriksen, die ook voorzitter van schutterij St. Isidorus is.

“Komend weekend houden we in Oud-Dijk het Gelders Landjuweel. Het schuttersevenement staat in het teken van ‘naoberen’. Naoberen baant paden en slaat bruggen, zo blijkt maar weer eens. Het is geen holle kreet, maar het is tastbaar aanwezig in de Diekse samenleving.”

Frank Wissink, aanwezig namens het Waterschap Rijn en IJssel, beaamde dit. “Volgens de Dikke van Dale is de definitie van een brug ‘een beweegbare of vaste verbinding voor het verkeer tussen twee punten, die door een water of ook een droge aardverdieping zijn gescheiden’. Dat is dit. Maar er staat ook bij dat een brug een verbinding is tussen volkeren, die een band schept. Ik denk dat het juist daarom gaat. Deze brug gaat ook over naoberschap.”