‘Venijnig bultje’ hoort bij winterbosloop Beek

BEEK – Inmiddels traditioneel vindt op de twee laatste zondagen in januari en de eerste zondag in februari de winterbosloop van Stichting Omloop Beek plaats. De hardloopwedstrijd in het Bergherbos gaat over onverharde wegen en staat vooral bekend om het ‘venijnige bultje’. “Dat hoort bij het parcours in Beek en maakt de loop uniek”, zegt voorzitter Jan Leuverink.

Deelnemers aan de winterbosloop in Beek.
Deelnemers aan de winterbosloop in Beek.

Deelnemers aan de wedstrijd over vijf kilometer moeten de bult twee keer trotseren, de tien kilometerlopers moeten er liefst vier keer overheen. “De start en finish liggen 200 meter het bos in”, vertelt Leuverink. “Daar staan we met een oude caravan en een speaker. De tijdwaarneming wordt nog gewoon met de hand gedaan, zonder chip, maar is wel secuur. De route van 2,5 kilometer gaat grotendeels over het voetpad.”

De wedstrijden beginnen om 9 uur. Inschrijven kan op de wedstrijddagen vanaf 8 uur bij Uitspanning ’t Peeske aan de Peeskesweg. “Je hoeft niet alle zondagen mee te doen. Als je voor het klassement gaat, moet je echter wel twee keer lopen. De twee beste tijden tellen mee voor het eindklassement.”

De deelnemers kunnen zich inschrijven in verschillende categorieën. Zowel de heren als de dames strijden op de vijf en tien kilometer voor het kampioenschap in de leeftijden tot en met 39 en 49 jaar en vanaf 50 jaar. Voor kinderen tot en met 10 jaar is er een kilometer loop en jongens en meisjes van 11 tot en met 14 jaar kunnen meedoen aan de wedstrijd over twee kilometer. “De dames worden tegenwoordig apart geregistreerd”, weet Leuverink. “Die zijn tegenwoordig met net zoveel als de heren. In totaal doen er op een zondag zo’n 250 tot 300 lopers mee, waarvan ongeveer 40 kinderen.”

Wandelen
Naast de winterbosloop organiseert de Stichting Omloop Beek (SOB) elk jaar ook twee wandelevenementen, de lentetocht in mei en de najaarstocht in oktober. In juni wordt bovendien de avondvierdaagse van Beek gehouden. Leuverink: “Daarmee is het in mei 1975 ook allemaal begonnen. Enkele enthousiaste mensen wilden voor de Beekse bevolking de avondvierdaagse organiseren. Daaruit ontstond de SOB.”

Inmiddels is er ook een tweede hardloopwedstrijd aan de activiteiten van de SOB toegevoegd. “Vanwege ons 40-jarig bestaan hebben we in 2015 een jubileumloop gehouden. Die loop hebben we voortgezet in de herfstrun. De afstanden zijn 7, 14 en 21 kilometer en het parcours gaat over de Byvanck en langs de rand van Beek.”

SOB bestaat uit een groep van elf mensen. Tijdens de wedstrijden en wandeltochten wordt de stichting bijgestaan door diverse vrijwilligers. Ook krijgt ze bij haar evenementen alle medewerking van de EHBO Beek en Natuurmonumenten. Meer informatie over de activiteiten van de stichting is te vinden op de website www.sob-beek.nl.