Markthal Didam verduurzaamt en moderniseert

DIDAM – De markthal in Didam verduurzaamt. Afgelopen week zijn alle 150 tl-buizen vervangen door LED-lampen. Hiervoor moesten ook de 75 armaturen worden omgebouwd. “We besparen daarmee ontzettend veel energie”, zegt Eric Scheerder, bestuurslid van de marktvereniging. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.”

Harry Loeters (links) en Xaf Hendriksen vervangen de tl-buizen voor LED-lampen.

De marktvereniging verwacht de investering dan ook binnen een jaar te hebben terugverdiend. Vooral omdat de markthal tegenwoordig steeds intensiever wordt gebruikt. “We verhuren de hal steeds vaker voor andere activiteiten dan alleen de vrijdagmarkt”, vertelt Scheerder. “Zo maken meer verenigingen gebruik van de markthal. De vendeliers van de schutterijen in Greffelkamp en Loil oefenen hier bijvoorbeeld voor het indoorvendelen en op 21 en 22 april houdt de Eendracht haar Kringdag in de markthal.”

Verder zijn er regelmatig rommelmarkten en Luikse markten. Onlangs hield de Fiat 500 Club Nederland voor de derde keer een onderdelenbeurs in de markthal en zondag komt de Unimogclub naar Didam. In mei is bovendien Techniekdag de Liemers voor de tweede keer in de Didamse markthal en binnenkort wordt er ook weer een Hollandse avond gehouden.

Naast de nieuwe verlichting werd er in de markthal onlangs ook glasvezel aangelegd. De wifi-verbinding maakt het onder andere mogelijk om bij alle marktkramen te pinnen. Ook onderging de markthal zaterdag een grote schoonmaak. “We hebben nog stof van vijftig jaar geleden verwijderd”, lacht Scheerder. “Een een Amstel-bierdopje van 54 jaar geleden gevonden.”

Traktatie

Toon van den Berg trakteert de vrijwilligers op een visje.

Tussendoor trakteerde bakkerij Het Stoepje de vrijwilligers op een saucijzenbroodje en was er in de pauze een visje met friet van vishandel Toon van den Berg.