Jubilerende spel- en sportinstuif is in 40 jaar alleen maar gegroeid

DIDAM – Het was veertig jaar geleden Niek Eldenhorst, hoofd van de Christoffelschool, die het initiatief nam voor een spel- en sportinstuif voor gehandicapten. Didam liep toen al voorop met onderwijs en dagbesteding voor mensen met een beperking, maar had nog geen sportvoorziening voor deze doelgroep.

V.l.n.r. Joke Heymen, Elly Oremus en Wilma Blom tijdens de spel- en sportinstuif in sporthal de Muizenberg. “Hier zijn we veertig jaar geleden ook begonnen.”
V.l.n.r. Joke Heymen, Elly Oremus en Wilma Blom tijdens de spel- en sportinstuif in sporthal de Muizenberg. “Hier zijn we veertig jaar geleden ook begonnen.”

“Als we destijds veertien sporters hadden, was het veel”, vertelt Elly Oremus. “Op dit moment hebben we ruim 150 deelnemers. Daarvan zijn er vanavond zo’n zestig in de zaal. We zijn klein begonnen, maar langzaam is alles meer geworden. Het aantal sporters, vrijwilligers en sporten. Elke derde woensdag van de maand komen er ook wat mensen uit Rees en Emmerich. Die Duitse contacten zijn er ook al 26 jaar.”

‘Oma Elly’, zoals de inmiddels 87-jarige Didamse liefkozend wordt genoemd, zit al 34 jaar achter de kassa bij Stichting Spel- en Sportinstuif Gehandicapten de Liemers. Haar man Camille was veertig jaar geleden betrokken bij de oprichting van de stichting. “Net als Joke Bosman, Nelly Uytenbroek, Harry Dijkstra en Theo Spaan, die de eerste penningmeester was”, herinnert Oremus zich nog.

Zaalvoetbal
Ook toen vonden de sport- en spelactiviteiten in sporthal de Muizenberg plaats. “Al vanaf het begin wordt er gesjoeld, is er een kegelspel en kunnen de deelnemers badmintonnen en voetballen”, weet bestuurslid Joke Heymen (71) uit Aerdt. Heymen raakte betrokken bij de spel- en sportinstuif toen haar inmiddels 45-jarige zoon Roy er ging sporten. “Mijn man Bertus is 25 jaar begeleider en trainer van het zaalvoetbalteam. Hij is nu 74, maar doet de oefeningen nog steeds voor. Naast de trainingen worden er ook toernooien gespeeld tegen andere G-teams.”

Verder staan er voor de deelnemers tegenwoordig hometrainers en een springkussen, hangt er een schommel en kunnen ze meedoen aan allerlei balspellen. Ook wordt er bij goed weer elke woensdagavond gewandeld. In het zomerseizoen gaat er wekelijks een groep vrijwilligers met de sporters tandemfietsen. Het tandemseizoen begint volgende week weer.

“Dat doen we ook al zo’n 20 tot 25 jaar”, zegt bestuurslid Wilma Blom (26). Blom is nu acht jaar vrijwilligster bij de spel- en sportinstuif. “Niet alle sporten en spellen worden elke week aangeboden. Het zijn de stagiaires die voor de afwisseling zorgen. Ook het aantal deelnemers wisselt wekelijks. Het is heel vrijblijvend, mensen betalen per keer en hebben geen abonnement. De ene komt twee keer per maand, een ander wekelijks en sommigen alleen tijdens het tandemseizoen. We hebben deelnemers uit de hele regio en zelfs daarbuiten. Er komen mensen uit negen gemeentes.”

Jubileum
Die zijn woensdag 6 april allemaal uitgenodigd als de stichting haar 40-jarig bestaan viert. Vanaf 18.30 uur is er in de Muizenberg een feestelijke en sportieve receptie. “Daarvoor zijn ook alle organisaties en gemeenten uitgenodigd, die ons steunen”, vertelt Heymen. “Iedereen is gevraagd om sportschoenen mee te nemen, zodat ze die avond mee kunnen sporten. Op 2 juli is er dan nog een feest bij de Plok met een bandje voor alleen de deelnemers en vrijwilligers.”