De Knallers verruilen bolderkar voor echte carnavalswagen

DIDAM/LOIL – Vorig jaar liepen ze voor het eerst met een bolderkar mee in de optocht. Het enthousiasme daarover was zo groot dat De Knallers dit jaar meteen hun eigen carnavalswagen bouwden. De vaders lasten het karkas, waarna de negen vrienden uit groep 7 van basisschool De Toorts zelf het plak- en schilderwerk deden.

Nick Roerink, Niels Lenderink, Marek Fuhler, Bjorn van Wanroy, Bram Wenting, Senne Florissen, Wes Wensink, Tim de Jager en Tom Hendricksen gaan zondag gekleed als matroos de optocht in.

Zo verrees er in drie maanden tijd een prachtige stoomboot, die vrijdagavond tijdens een heuse ‘kiekdag’ aan het grote publiek werd gepresenteerd. “Vorig jaar hebben we samen een bolderkar met een voetbal gebouwd”, vertelt Nick Roerink. “Dat was zo leuk dat we dit jaar graag weer wilden bouwen”, zegt Niels Lenderink.

Een bouwplek werd vervolgens snel gevonden in de schuur van Antoon Looman, de opa van wagenbouwer Tom Hendricksen. En nadat Edwin van Onna, één van de initiatiefnemers van het bolderkarproject, voor een onderstel had gezorgd, konden in november de eerste ideeën voor de carnavalswagen op papier worden gezet.

“We hebben met z’n allen het onderwerp bedacht”, zegt Bjorn van Wanroy. Senne Florissen: “Daarna hebben onze vaders de boot van ijzer gelast. Wij mochten hem daarna stickeren, plakken en schilderen.” Ook hierbij werden ze geholpen door Edwin van Onna. “Ik ben een avondje bij ze geweest om ze te leren hoe ze het ijzer moesten buigen”, zegt Van Onna. “Ook hebben ze een middagje ‘stage gelopen’ bij onze carnavalsgroep De Vruutdruuvels, waar ze mochten helpen plakken. Wij zijn 33 jaar geleden ook zo begonnen. Nu staan zij aan het begin.”

Toen werd er echter nog maar een klein wagentje gebouwd. De Knallers pakten met hun eerst carnavalswagen direct groots uit. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, lacht Bram Wenting. “Misschien winnen we er wel een prijs mee en mogen we dit jaar ook al in Angerlo met de Halfvastenoptocht meedoen.”

De vlag met het logo van De Knallers.

Volgende week zondag lopen De Knallers echter eerst mee in de optocht van Didam. Onder de noemer ‘Het bolderkarproject succes was groot, daarom nu onze eigen boot’ sluit de nieuwe carnavalsgroep aan bij de wagens en loopgroepen van De Vrolijke Drammers uit Loil. Daarbij wappert achterop de boot een vlag met het eigen logo van De Knallers en komt er uit de schoorsteen echte rook. DJ Bjorn van Wanroy is verantwoordelijk voor de muziek. “Voorop de trekker staat een aggregaat, die zorgt voor een knetterhard geluid”, roept hij enthousiast. “Je hoort ons dan ook al van ver aankomen.”