Azewijn neemt afscheid van ‘Riek van de Bakker’

AZEWIJN – Na vijftig jaar de kruidenierswinkel met bakkerij gerund te hebben, vond Riek Berntsen het afgelopen zaterdag welletjes. Een paar dagen voor haar 75ste verjaardag deed ze voor het laatst de deur van de dorpswinkel in Azewijn dicht. Daarmee kwam er ook een einde aan vijf generaties bakker Berntsen in Azum.

Zaterdag was er onder andere een vendelhulde van Schutterij Wilhelmina voor ‘Riek Berntsen’. Donderdag nam de schooljeugd al afscheid van haar.
Zaterdag was er onder andere een vendelhulde van Schutterij Wilhelmina voor ‘Riek Berntsen’. Donderdag nam de schooljeugd al afscheid van haar.

“We hebben altijd gezegd dat de winkel open blijft zolang moeder het nog leuk vindt”, zei zoon Paul onlangs. “Vorig jaar gaf ze aan dat ze er op haar 75ste mee wilde stoppen. Dat moeten we respecteren. In al die jaren  heeft ze goed op ons gepast. Nu wordt het voor ons als kinderen tijd om op moeder te passen.”

Dus ging zaterdag de winkeldeur op slot en nam Azewijn afscheid van ‘Riek van de Bakker’. Donderdag zwaaide de schooljeugd haar al uit. Zaterdag verrasten de Azummers Riek met een prachtig eerbetoon en kwamen de emoties. Er was een vendelhulde van Schutterij Wilhemina en Henk Wassing richtte namens alle inwoners van Azewijn het woord tot zijn dorpsgenoot.

Speech “Decennialang is jouw bakkerij en winkel het centrale punt geweest in het dorp met jou letterlijk als middelpunt”, zei hij. “Natuurlijk verkocht je brood en boodschappen. Maar dat niet alleen, je nam ook de tijd voor de mensen. Je had voor iedereen een luisterend oor, gaf zo nodig een schouwerklopje of een aai over de bol. Eigenlijk Riek, ben je een maatschappelijk werkster in optima forma.”

“Je wordt 75, een leeftijd waarop heel Nederland al tien jaar met pensioen is”, vervolgde Wassing zijn speech. “Ook in dat opzicht ben jij je tijd ver vooruit. Het sluiten van de winkel is voor jullie het einde van een tijdperk. Voor ons Azummers is het eveneens een historisch moment. De laatste winkel in ons dorp verdwijnt. Wij moeten net als jullie de bakens verzetten. Riek van de Bakker, wij danken je heel hartelijk voor al datgene dat je in het belang van de Azumse gemeenschap hebt gedaan en zullen je missen in de winkel.”

Broodverkoop De familie Berntsen bakte sinds de jaren veertig van de achttiende eeuw brood in Azewijn. Dat bleef ze tot halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw doen. Paul: “Vader is toen gestopt en ik was in 1992 al vertrokken naar Didam om daar een bakkerij over te nemen. Vanuit Didam reed er vrijwel dagelijks wel een broodbus naar de dorpswinkel van Riek om er vers brood af te leveren. Ondanks dat de winkel van moeder er nu niet meer is, wil ik wel graag brood blijven verkopen in Azum.”