‘Achterhoek, grenzeloos mooi’ verrassend herkenbaar

’s-HEERENBERG – Montferland en de Achterhoek zijn hartstikke mooi, maar je moet er wel de auto voor uit. Ad van Roosendaal en Anneke Zonneveld wandelden er menig uurtje door de natuur en legden dan ook de meest prachtige beelden vast. Van de vos en de das, maar ook van de zeldzame wespendief en gekraagde aardster.

Ad van Roosendaal in actie. Hier filmt hij een kikker deels onder en deels boven water.
Ad van Roosendaal in actie. Hier filmt hij een kikker deels onder en deels boven water.

‘Achterhoek, grenzeloos mooi’ is de titel van hun nieuwe audiovisuele presentatie die donderdag 30 januari voor het eerst in Het Barghse Huus in ’s-Heerenberg te zien is. De voorstelling was echter zo snel uitverkocht dat de twee in Elten wonende fotografen de beelden op donderdag 13 februari nogmaals draaien.

“We laten een mix van foto’s en films zien, aangevuld met anekdotes en natuurgeluiden, van de Achterhoekse natuur”, vertelt Zonneveld. “‘Achterhoek, grenzeloos mooi’ is het resultaat van jarenlang struinen, observeren, filmen en fotograferen in de karakteristieke gebieden van onze Achterhoek. Aan de hand van een aantal thema’s nemen we de toeschouwers mee op reis door hun eigen streek. Heel herkenbaar voor de mensen, maar ook verrassend, omdat velen niet weten wat de Achterhoek en het Montferland allemaal te bieden hebben.”

Thema’s
De thema’s zijn ‘water met beken en sprengen’, ‘hoogveen’, ‘heide’, ‘bos’ en ‘gras en graan’. In de Achterhoek zijn ze allemaal te vinden. Het Montferland heeft bijvoorbeeld zijn bossen en heiden met onder andere de zandhagedissen. In Winterswijk vinden we het Wooldse- en Korenburgerveen. “Maar ook het coulissenlandschap, net als in Vorden en Ruurlo”, zegt Van Roosendaal. “Alles is te herleiden aan de grondsoort. Elke grondsoort heeft zijn eigen flora en fauna. In de veengebieden vind je bijvoorbeeld de lavendelheide en de Noordse Witsnuitlibel.”

De twee legden tal van dieren en planten vast, maar ook wandelaars, mountainbikers en ruiters. “Daarmee willen we laten zien dat de natuur ook een prachtige plek is om te recreëren en te sporten.” Het zijn echter vooral de diverse flora en fauna, die het hoogtepunt vormen van de opnamen. Het meest trots is Van Roosendaal op zijn beelden van de wespendief, die hij dichtbij in Stokkum vastlegde.

Wespendief
“De wespendief is een vrij zeldzame broedvogel”, weet Van Roosendaal. “In Nederland zijn slechts zo’n 600 broedparen. Toch zag ik er in augustus vorig jaar één, gewoon in Stokkum bij de campings, toen ik Anneke met de fiets van haar werk in ’s-Heerenberg ging halen. Ik ben ’s avonds meteen terug gegaan, maar toen was hij weg. Vervolgens heb ik de volgende morgen om 4 uur mijn schuilhut er neergezet en kwam de vogel om 7 uur terug om een honingraat uit de grond te trekken. Dat heb ik vastgelegd met de camera. Daarna nam hij de honingraat hij mee naar het nest om de jonge wespenlarven aan de jongen te voeren.”

De presentatie bevat echter nog veel meer hoogtepunten, vaak dicht bij huis gefilmd. “Je kunt ergens tig keer zijn langsgelopen en toch weer nieuwe dingen tegenkomen”, zegt Zonneveld. “Dat is het mooie van de natuur. Die is steeds weer verrassend. En daarvoor hoef je echt niet ver te gaan.”

Voor de audiovisuele presentatie van donderdag 13 februari in Het Barghse Huus zijn nog kaarten verkrijgbaar. Meer informatie staat op www.fotoroosendaal.nl. Bellen of mailen kan ook naar 0049-2828-903302, 06-15283461 of avrfoto060@gmail.com.

Bekijk hier de trailer: